Princeps SlideShow

Cires european

Prunus avium (Rosaceae)

Cunoscut si sub numele de: gan, cires salbatic, mazzard, fruit cherry, kers, Kirsche, Vogelkirsche

Descriere:
Duramenul este un bogat rosu-brun la inceput, dar odata cu inaintarea in timp ajunge la o culoare mai inchisa, pierzand unele tente rosiatice. Are in general fibre drepte, cu o destul de fina textura. Alburnul este clar diferentiat de duramen si este pal.

Proprietati:

Ciresul european are caracteristici bune de indoire sub abur si are proprietati medii in ceea ce priveste rezistenta la sarcinile de soc, de indoire si de strivire. Este scazut in rigiditate si cu o rezistenta similara cu cea a stejarului. Ciresul european se prelucreaza bine atat manual cat si automat. Suporta suruburile, cuiele si lipiciul bine, dar un unghi redus de taiere este recomandat atunci cand se foloseste masina de planificare. Ciresul poate fi adus la un finisaj excelent si se vopseste bine, desi poate fi necesara degresarea in prealabil pentru obtinerea celui mai bun rezultat. 

Durabilitate:

Alburn este vulnerabil la atacul gandacului de mobilier, dar foarte rezistent la carii. Duramenul prezinta rezistenta moderata la putrezire, si este destul de dificil de tratat cu conservanti.

Surse:
Europa, Asia de est si Africa de nord